Baterije – ključni element pri brezhibnem delovanju kamere

Baterije so pomembne za delovanje kamere. To vemo vsi. Ne vedo pa vsi, kako zelo so pomembne in da so, skupaj s spominskimi karticami, kar v 95% krive za nepravilno delovanje kamer.

Po navadi imajo kamere za lov in nadzor možnost vstavitve od 4 do 12 baterij. Večina uporabnikov kamer v trgovini zgolj pograbi prvi paket baterij, češ “baterija je baterija” in jih vstavi v kamero. Nekateri kupijo dražje baterij, ker so mnenja, da bodo “zagotovo zdržale dlje”. Toda takšno mišljenje ni vedno pravilno. Različne vrste baterij se med seboj razlikujejo in zelo pomembno je, katere kupite. Kot smo že omenili, so baterije ključni element, če želimo, da nam kamera ne povzroča težav, kot je na primer neredno pošiljanje slik.

Zaradi močnih IR diod, kamere potrebujejo napajanje, ki omogoča relativno visok tok. Pomembni faktorji pa so tudi kapaciteta (mAh), upornost notranje celice in upad napetosti pri obremenitvi. Zato baterije z manj kot 2000 mAh kapacitete za kamere niso primerne! 

Primarne baterije/baterije za enkratno uporabo
Poznamo več vrst baterij za enkratno uporabo:
– cinko-ogljikove (kapaciteta od 400 do 900 mAh)
– cinko-kloridove (kapaciteta od 1000-1500 mAh)
– alkalne (kapaciteta od 1700-3000 mAh)
– litijeve (kapaciteta nad 2500 mAh)

Četudi je na nekaterih cinko-kloridovih baterijah moč prebrati “heavy-duty”* oznako in le-te nudijo boljšo zmogljivost od navadnih cinko-kloridovih baterij, so vseeno neprimerna izbira za v kamero, zaradi prenizke kapacitete. Poleg tega se z njihovo uporabo poveča tveganje za razlitje baterij in s tem okvaro kamere, ki je garancija ne krije.
*za velike porabnike

Večina alkalnih baterij ponuja zadovoljivo kapaciteto in se s tem izkažejo kot primerne za uporabo v kamerah. Vendar pa preden kupite alkalno baterijo, dobro preglejte ponudbo in izberite bolj poznane znamke – GP, Energizer, Duracell, ipd.

GP Ultra alkalna baterija
GP Ultra alkalna baterija

Najboljše baterije za enkratno uporabo so litijeve baterije. Ponujajo najvišje kapacitete in so zelo primerne za uporabo v kamerah, saj se odlično obnesejo v vseh pogojih (npr. visoka obremenjenost in mraz).

Energizer Lithium baterija
Energizer Lithium baterija

Sekundarne baterije/polnilne baterije
Tudi polnilnih baterij je več vrst:
– NiCd (kapaciteta 600 do 1000 mAh)
– NiMH (kapaciteta 600-2900 mAh)
– LSD NiMH (kapaciteta nad 2000 mAh)

NiCd in NiMH niso primerne za uporabo v kamerah, zaradi nizkih kapacitet in velike stopnje samo-praznitve. Pogojno primerna je uporaba NiMH baterij z visoko kapaciteto (nad 2400 mAh).
Za polnilne baterije je najbolj priporočljiva uporaba LSD (Low Self Discharge*) baterij, saj kljub nizki kapaciteti omogoča zagotavljati konstanten tok ob visoki obremenjenosti do izpraznjenosti. Tudi njihova življenjska doba v stanju mirovanja v kameri brez večjih težav doseže 6 mesecev.
*nizko samopraznjenje
Eneloop LSD NiMH baterija
Eneloop LSD NiMH baterija

Podobno kot pri baterijah za enkratno uporabo tudi pri nakupu polnilnih baterij predlagamo, da se ozrete po bolj poznanih znamkah, predvsem pa izberete model, ki ponuja čim večjo kapaciteto.

Baterije v zimskem času

Baterije se v zimskem času, ko so temperature večino dneva okoli 0°C, ponoči pa pod krepko ničlo, izpraznijo hitreje. Alkalne baterije na primer imajo pri temperaturi pod 0°C kar 50% padec zmogljivosti. V pogojih z daljšim obdobjem temperatur pod ničlo se priporoča uporaba litijevih baterij ali priklop na polnilec na sončne celice ali priklop na zunanje napajanje (6V akumulator ali 220V omrežje).

Izbor baterij na kratko

Izbor baterij je odvisen od tega v kakšnih pogojih bo kamera postavljena. Če jo imate namen nastaviti za krajše obdobje potem so kvalitetne alkalne baterije, kot so npr. GP Ultra, odlična izbira in bodo svoje delo opravile brez večjih težav. Če pa jo imate namen nastaviti za daljše neprekinjeno obdobje (več mesecev) potem predlagamo, da izberete litijeve ali LSD NiMH polnilne baterije, ki so bolj primerne za uporabo v “ekstremnih” pogojih. Pomembno je tudi, da v kamero vstavite vse baterije in ji tako podaljšate avtonomijo na najvišjo možno.

6310 spodnji del

Z nakupom kvalitetnih in zmogljivih baterij si boste zagotovili brezskrbno in zanesljivo delovanje kamere. Izbor baterij vpliva na kvaliteto posnetkov (predvsem nočnih), moč osvetlitve nočnih posnetkov, zanesljivost pošiljanja MMS/email sporočil in zanesljivost aktivacije sprožilca (z zamikom).

 Želimo vam obilo uspešnih posnetkov!
//Distria.eu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja